KOZMETİK SEKTÖRÜNDE İLK: “TÜKETİCİ EL KİTABI” TANITILDI

08.09.2024 - Pazar 06:58

Kozmetik ürün seçimi, cilt-vücut sağlığı ve yaşam kalitesi açısından büyük önem taşıyor. Tüketicilerin cilt tiplerine uygun ve güvenli içerikler içeren ürünleri tercih etmesi, olası alerjik reaksiyonlar ve cilt problemlerinin önüne geçilmesini sağlıyor. Kaliteli ve şeffaf etiketlemeye sahip ürünler, cildin sağlıklı kalmasını ve uzun vadede daha iyi sonuçlar elde edilmesini destekliyor. Ancak son dönemde kozmetik ürün kullanımında yapılan yanlış tüketici alışkanlıklarının yarattığı sorunlardaki artış endişe verici boyutlara ulaştı. Bu kapsamda Türkiye’de bir ilki gerçekleştiren Formun ÜstüKÜAD (Kozmetik Üreticileri ve Araştırmacıları Derneği), kozmetik ürünlerin güvenliği ve tüketici bilinçlenmesini desteklemek amacıyla “Tüketici El Kitabı” nı oluşturdu, dernek böylelikle toplumu bilinçlendirmeyi hedefliyor. Bu kapsamlı el kitabı, kozmetik ürünlerin içeriği, güvenli kullanımı ve potansiyel riskleri hakkında tüketicilere rehberlik edecek…

Tüketici El Kitabı tanıtımı için gerçekleştirilen lansmana KÜAD Başkanı Levent Kahrıman, KÜAD Yönetim Kurulu, Tüketici El Kitabı Mevzuat ve Yasal İşler Komisyonu Üyeleri, KÜAD üyeleri ve çok sayıda basın mensubu katıldı. KÜAD Tüketici El Kitabı Mevzuat ve Yasal İşler Komisyonu Üyeleri; Şule Küçükoğlu, Ü.Belgin Sile, Zeynep Erol, Mehtap Arslan Aydın,  Tuğba Sekban Yılmaz, Burak Ayan, Seher İrem Çevik, Sibel Çelebi, Nursel Evrim, Ferhan Candar’dan oluşuyor.

BİLİNÇLİ TÜKETİCİ PİAYASA GÖZETİM DENETİMİ YAPABİLECEK

KÜAD Başkanı Levent Kahrıman: “Kozmetik sektörü hızlı büyüyor ve bu büyümeye e-ticaret önemli katkı sağlıyor. Ancak, sahte ürünlerin yayılmaması ve tüketicilerin bilinçlenmesi için bir el kitabı hazırladık. Ülkemizde ve dünyada etiket okuryazarlığı artmış olsa da, sembol ve anlamların yanlış yorumlanması ürünlerin hatalı kullanılmasına neden olabiliyor. Tedarik zincirinin tüm aşamalarında bilgi eksiklikleri yaşanmakta ve bu durum ürün güvenliğini etkiliyor. Ürünü tedarik eden, satan, üreten ve denetleyen kurumlar arasındaki etiket okuryazarlığı büyük önem taşıyor. Tüketicinin etiket okuryazarlık becerileri arttığı zaman ürünü kendisine getiren tüm katmanları aşamaları, dağıtıcıyı ve üreticiyi denetler pozisyona geçiyor ve etiket üzerinde sunulan bir iddia yanlışsa onu kamu kuruluşlarına bildirip piyasa gözetim denetimi yapmaya başlıyor, bu anlamda oldukça önemli bir çalışma”  ifadelerini kullandı.

KÜAD Tüketici El Kitabı Mevzuat ve Yasal İşler Komisyonu Başkanı Şule Küçükoğlu:

“Tüketici el kitabının amacı tüketicinin bilinçli karar almasını sağlamak ve tüketici haklarının korunmasına yardımcı olmak. Kitabı, basite indirgeyerek tüketicilerin rahat ve kolaylıkla anlayabileceği bir dil kullanmayı seçtik. Kitabımızın içinde yer alan konu başlıklarımız; Kozmetik ürün nedir? Kozmetik hammadde kullanım oranları, dermokozmetik nedir? Aromaterapi yağlar, yerli ve ithal ürün, etikette olması gereken zorunlu bilgiler, iddialar, semboller ve işaretler, kimyasal içerikler hakkında bilgileri kapsıyor. Gelişen kozmetik sektörüyle birlikte ürünlerin etikette yazan içerikleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmalarını istiyoruz. Bu yüzden KÜAD olarak, tüketici el kitabının herkes için değerli bir kaynak olacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.